Alison's Favourite Apple Crumble
This easy family dessert is an absolute fan favourite. Adding whipped cream or lovely french vanilla ice cream will elevate it for fancier dinners. If you're making it often, do invest in our Apple Corer from Cuisipro, you won't regret it.
And go wild, substitute some or all of your Apples for Berries or Stone Fruit, in any combination. Whatever's in season is always perfect!
Yields: 8 servings
Ingredients
1/2 cup granulated sugar
2 tablespoons cornstarch
1 teaspoon ground cinnamon (optional)
908 grams (2 lbs) Granny Smith apples, peeled, cored, and sliced 1/4” thick
1 tablespoon fresh lemon juice
1 1/2 cups old-fashioned rolled oats
1 cup flour
1/2 cup packed light brown sugar
1/2 teaspoon salt
3/4 cup unsalted butter, melted and cooled, plus more for baking dish
1 teaspoon vanilla (optional)
Directions:
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Arrange a rack in middle of oven and preheat oven to 350 F. Grease 9” square baking dish with butter.
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Whisk granulated sugar together with cornstarch and cinnamon in large bowl to break up any lumps. Add apples and lemon juice and toss gently to coat. Transfer to baking dish and spread into an even layer.
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In a medium bowl (can be the bowl just used for the apples-no need to clean), place oats, flour, brown sugar and salt and stir until combined. Drizzle oat mixture with melted butter and vanilla and stir to combine.
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Scatter the crumble topping evenly over the apples, leaving large clumps intact.
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Bake for 50-60 minutes, until the fruit juices are bubbling around the edges of the baking dish and topping is golden.
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Let cool for 15 minutes before serving.
Recipe adapted from thekitchn.com
NOTE: To make this recipe in a 9x13 pan, simple double the recipe. Bake for same length of time. Try this recipe with other seasonal fruits, such as berries and peaches. Use 6 cups of berries or sliced fruit instead of the apples for an 8” pan.
Croustade aux pommes d’Alison
Rendement: 8 portions
Ingrédients
1/2 tasse de sucre granulé
2 c. à s. de fécule de maïs
1 c. à t. de cannelle moulue (facultatif)
908 grammes de pommes Granny Smith, pelées, évidées et coupées en tranches d’un quart de pouce d’épaisseur
1 c. à s. de jus de citron frais
1 1/2 tasse de flocons d’avoine à l’ancienne
1 tasse de farine
1/2 tasse de cassonade dorée tassée
1/2 c. à t. de sel
3/4 de tasse de beurre non salé, fondu et refroidi, plus un peu pour le plat de cuisson
1 c. à t. de vanille (facultatif)
Directions
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Placer une grille au milieu du four et préchauffer le four à 350 F. Graisser un plat à four, soit un carré de 9 po ou un rectangulaire de 2.3l avec du beurre.
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Dans un grand bol, mélanger au fouet le sucre granulé avec la fécule de maïs et la cannelle pour briser les grumeaux. Ajouter les pommes et le jus de citron et mélanger délicatement pour les enrober. Transférer dans le plat de cuisson et étaler en une couche uniforme.
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Dans un bol moyen (qui peut être le bol utilisé pour les pommes - pas besoin de le nettoyer), mettre les flocons d’avoine, la farine, la cassonade et le sel et mélanger jusqu’à ce que le tout soit combiné. Verser le beurre fondu et la vanille sur le mélange d’avoine et mélanger.
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Répartir uniformément la garniture de crumble sur les pommes, en laissant les gros morceaux intacts.
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Cuire au four pendant 50 à 60 minutes, jusqu’à ce que les jus de fruits bouillonnent sur les bords du plat de cuisson et que la garniture soit dorée.
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Laisser refroidir pendant 15 minutes avant de servir.
Recette adaptée de thekitchn.com
REMARQUE : pour préparer cette recette pour un moule de 9 x13, simplement doublez la recette. Cuire au four pour le meme temps. Essayez cette recette avec d'autres fruits de saison, comme des baies et des pêches. Utilisez 6 tasses de baies ou de fruits tranchés au lieu des pommes pour un moule de 8 pouces.
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