Skip to content
Same/next day shipping $12 for Toronto and Montreal areas. Free shipping Canada-wide on orders over $250.
Same/next day shipping $12 for Toronto and Montreal areas. Free shipping Canada-wide on orders over $250.
Pollo en Joćon (Guatemalan Chicken in a Tomatillo-Cilantro Sauce)

Pollo en Joćon (Guatemalan Chicken in a Tomatillo-Cilantro Sauce)



Pollo en Joćon (Guatemalan Chicken in a Tomatillo-Cilantro Sauce)

Yield: 6 servings

Ingredients:


3-4 tablespoons olive oil

2 ½ lbs boneless, skinless chicken thighs or 3 lbs bone-in, skin-on chicken thighs

4 cups water

1 small onion, peeled and quartered through root end

1/3 cup pepitas (hulled pumpkin seeds)

1/3 cup sesame seeds

3 fresh or frozen corn tortillas, roughly chopped and soaked in water

1 cup tomatillos, husked, hulled and roughly chopped (or drained canned tomatillos)

1 large bunch cilantro, ends trimmed and well rinsed, roughly chopped

1 bunch green onions, root ends trimmed and dark green ends removed, roughly chopped

1-5 jalapenos, ribs and seeds removed if desired, roughly chopped

Salt, to taste

½ cup queso fresco or feta, for garnish

3-4 thinly sliced radishes, for garnish

 

Directions:

 

  1. Heat a large, heavy bottomed pot over medium-high heat. Add 2 tablespoons of the oil. In batches, brown chicken thighs on all sides until golden brown adding more oil if necessary. Remove browned chicken to a plate when done.

  2. After chicken is browned, add the quartered onion and brown on all sides. Add the water and deglaze the pan to loosen the brown bits.

  3. Return chicken to pot and bring to a boil. Reduce heat to a simmer and cook for 30-45 minutes or until tender. Boneless, skinless chicken will take less time.

  4. Remove cooked chicken to a bowl and when cool, remove skin and bones if necessary. Shred meat and set aside. Discard skin and bones. Strain cooking liquid and set aside, keeping the onions and any bits of chicken.

  5. Heat a dry skillet over medium heat. Add pepitas and sesame seeds and cook until golden, stirring often. Remove seeds to a small bowl and allow to cool.

  6. Grind seeds in a coffee grinder or a mortar and pestle to a fine powder.

  7. Add the seeds, drained tortillas, tomatillos, cilantro, green onions, jalapenos and 1 cup of the reserved liquid to a food processor. Process until fairly smooth.

  8. Add chicken, green sauce and 1 ½ cups of the reserved liquid to pot. Heat over medium heat and simmer for 20-25 minutes. Season to taste with salt.

  9. Serve with rice or warmed corn tortillas and garnish with queso fresco and radishes.

 

Pollo en Joćon (Poulet guatémaltèque dans une sauce au tomatillo et à la coriandre)

Rendement : 6 portions

Ingrédients :


3-4 cuillères à soupe d’huile d’olive

2 ½ lb de cuisses de poulet désossées et sans peau ou 3 lb de cuisses de poulet non désossées et avec peau

4 tasses d’eau

1 petit oignon, épluché et coupé en quartiers à jusqu’à la racine

1/3 tasse de pepitas (graines de citrouille décortiquées)

1/3 tasse de graines de sésame

3 tortillas de maïs fraîches ou congelées, hachées grossièrement et trempées dans l’eau

1 tasse de tomatillos, décortiqués, écossés et hachés grossièrement (ou tomatillos en conserve égouttés)

1 large bouquet de coriandre, bien rincé, extrémités taillées, grossièrement haché

1 bouquet d’oignons verts, racines taillées et extrémités vert foncé enlevées, hachées grossièrement

1 à 5 jalapenos, côtes et graines enlevées si désiré, hachées grossièrement

Sel, au goût

½ tasse fromage fresco ou feta, pour garnir

3-4 radis tranchés finement, pour la garniture


Instructions :


1. Chauffer une grande casserole à fond épais à feu moyen-élevé. Ajouter 2 cuillères à soupe d’huile. En lots, faire cuire les cuisses de poulet de tous les côtés jusqu’à ce qu’elles soient dorées en ajoutant plus d’huile si nécessaire. Retirer le poulet doré et le placer dans une assiette lorsqu’il est cuit.

2. Une fois le poulet doré, ajouter l’oignon en quartiers et faire dorer de tous les côtés. Ajouter l’eau et déglacer la poêle pour détacher les morceaux bruns.

3. Remettre le poulet dans la casserole et porter à ébullition. Réduire le feu pour faire mijoter et faire cuire pendant 30 à 45 minutes ou jusqu’à ce que la viande soit tendre. Le poulet désossé et sans peau prendra moins de temps.

4. Mettre le poulet cuit dans un bol et, lorsqu’il est refroidi, retirer la peau et les os si nécessaire. Déchiqueter la viande et réserver. Jeter la peau et les os. Filtrer le liquide de cuisson et réserver, en gardant les oignons et les morceaux de poulet.

5. Chauffer une poêle sèche à feu moyen. Ajouter les pepitas et les graines de sésame et cuire jusqu’à ce qu’elles soient dorées, en remuant souvent. Retirer les graines dans un petit bol et laisser refroidir.

6. Moudre les graines dans un moulin à café ou à l’aide d’un mortier et pilon jusqu’à obtention d’une poudre fine.

7. Ajouter les graines, tortillas égouttées, tomatillos, coriandre, oignons verts, jalapenos et 1 tasse du liquide réservé à un robot culinaire. Mélangez jusqu’à ce que le mélange soit assez lisse.

8. Ajouter le poulet, la sauce verte et 1 ½ tasse du liquide réservé dans la casserole. Chauffer à feu moyen et laisser mijoter pendant 20-25 minutes. Assaisonner au goût

avec du sel.

9. Servir avec du riz ou des tortillas de maïs chaudes et garnir de queso fresco et de radis.

This collection is empty

View all products